Lezzetli yemek yapmak herkesin istediği bir şeydir. Bu yüzden de mutfağımızda bu konuda güvendiğimiz ekipmanlarımızın olması çok önemlidir. Bu noktada lezzet konusunda en çok ihtiyaç duyduğumuz şeylerden biri de Döküm Tencere ve tavalardır. Döküm tencerelerde istediğiniz yemeği daha da lezzetli yapabilirsiniz. Bunlardan akla ilk gelen ise et yemekleridir. Fakat bundan önce döküm tava ve tencerelerin nasıl bu kadar lezzetli yemek pişirdiğine bakalım. Döküm tencereler, içerisinde herhangi bir kimyasal madde içermez. Bu da yemeklerinizin içerisinde kalitesiz herhangi bir şeyin olmamasını sağlar. Diğer yandan sağlığımız için de daha iyi bir alternatiftir çünkü yapışmaz bir yüzeyi vardır. Bu sayede az yağ kullanmanız yemek için yeterlidir. Döküm tavalarla ilgili en önemli özellik ise tabii ki ısıyı muhafaza etmeleri. Isıyı uzun süre muhafaza eder ve ısının eşit derecede yayılmasını sağlar. Döküm tencereler bu özellikleri ile yapılan et yemeklerinin çiğ kalma ihtimalini de düşürür. Bu özelliğin diğer bir avantajı ise döküm tencerelerin ısıyı muhafaza ettikleri için yavaş pişmesi gereken yemeklerde enerji tasarrufu sağlamasıdır. Bu da oldukça mantıklı bir yatırımdır. Diğer yandan eğer artmış bir yemeğiniz var ise yine döküm tencerelerden yardım alabilirsiniz. Çünkü döküm tencereler yemeklerin soğuk kalmasını da sağlarlar. Eğer sizler de lezzetli yemekler yapmak isterseniz mutlaka Kolay Sepet aracılığı ile bir döküm tencere almalısınız. Döküm tencereler ile her yemeğin keyfini de ayrı bir şekilde çıkartabilirsiniz.
Döküm tencere dediğimiz zaman aklımıza ilk olarak et yemekleri gelmektedir. Çünkü döküm tencereler et yemekleri konusunda lezzet olarak oldukça farklı bir tat almanızı sağlar. Isıyı muhafaza etmesi ve eşit derecede yayması nedeni ile et yemeklerinin pişmemesi gibi bir durum yoktur. Gelelim döküm tencere pişen en popüler yemeklerden EtliGüveç Tarifine.
500 gram kuşbaşı et
1 adet soğan
1 adet domates
1 adet yeşil biber
1 adet kapya biber
1 adet patates
1 adet havuç
Tuz
Tane karabiber
Kimyon
Defne yaprağı
2 su bardağı su
2 yemek kaşığı salça
Gelelim Etli Güvecin Yapımına. Döküm tencerede yapacağımız etleri öncelikle kuşbaşı şeklinde doğramanız gerekmektedir. Ardından köpükleri çıkana kadar başka bir tencere yardımı ile kaynatıp, köpüklerini alabilirsiniz. Ardından da etlerimizi döküm tencereye koyabilirsiniz. Üzerine malzemelerde de belirttiğimiz havuç, patlıcan biberler ve domatesi ekliyoruz. Soğanları ve sarımsakları ise ister tek ister birkaç parçaya bölerek tencerenize alabilirsiniz. Ardından aroma vermesi için defne yaprağını ve baharatları da ekledikten sonra ayrı bir kâsede salçayı su ile açıp tencereye ilave ediyoruz.
Bu tarifte yağ seçimi size kalmış istediğiniz yapı da tencerenize ekledikten sonra ocakta ağzı kapalı bir şekilde tencereniz on dakika kadar orta ateşte kaynayana kadar pişirilmeli. Ardından da 200 derecede önceden ısıtılmış fırına almalısınız. Güvecimiz fırında da 50 dakika ağzı kapalı 10 dakikada ağzı açık olmak üzere 1 saat pişecek. Ardından fırından çıkarttığınız güveci soğuması için biraz dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.