Mutfak aletleri arasında en önemli araçlar yemeklerin piştiği ürünlerdir. Bunlardan bir tanesi de Döküm Tava çeşitleridir. Döküm tava, erimiş olan demirin tava şeklinde tek parça dökülmesi ile elde edilen tavalardır. Döküm tavaların en büyük avantajı yapısı gereği ısıyı uzun süre muhafaza etmesi ve eşit dağıtan bir tava olmasıdır. Bu tavalar diğer teflon ya da çelik tavalara göre çok daha ağır ve kalındır. Bu yüzden ilk olarak olumsuz gibi gözükse de iyi bir döküm tava böyle olmalıdır. Döküm tavalarda yemek yapmak oldukça lezzetli yemekler pişirmenizi sağlar. Bu yüzden de evler için olmazsa olmazdır. Özellikle de et yemeklerini seviyorsanız ve çok fazla tüketiyorsanız mutfağınıza mutlaka iyi bir döküm tava almalısınız.
Döküm Tava Seçerken Dikkat Etmeniz GerekenUnsurlar vardır. Öncelikle temizleme konusunda oldukça dikkatli davranmalısınız. Çünkü döküm tavalar gözenekli yapılara sahiptir. Bu durum gözeneklere deterjan dolmasına imkân tanır. Bu yüzden dikkatli bir temizleme yöntemi seçmekte fayda var. Diğer yandan döküm tavalar yüksek sıcaklıklara dayanması, mikrop tutmama özelliği, dayanıklı ve sert yapıda olması emaye kaplı döküm tavaların tercih edilmelerine neden olmaktadır.
Döküm Tavada Yemek Pişirmek oldukça keyiflidir. Çünkü yaptığınız yemekler lezzetleri ile misafirlerinizin yüzünde gülümseme neden olur. Bu yüzden de döküm tava kullanmayı tercih edebilirsiniz. Döküm tavaları neredeyse bütün yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Sadece dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta vardır. Döküm tava ve tencereleri hem ocakta hem de fırında kullanabilirsiniz. Sizlere hiçbir sorun çıkarmaz. Ancak döküm tavalar mikrodalgada kullanmaya uygun değildir. Daha önce bahsettiğimiz gibi döküm tencerelerde soteleme, kavurma, kızartma gibi tüm pişirme yöntemleri uygulanabilir. Bu sayede çok lezzetli yemekler yapabilirsiniz.
Döküm Tava denilince akla ilk olarak et yemekleri gelir. Çünkü ısıyı eşit dağıtması etin çok güzel ve kısa sürede pişmesine imkân tanır. Bu yüzden de evde lezzetli bir et yemeği için döküm tavalar tercih edilir. Aynı zamanda bu tavaların tercih edilmesinin diğer nedeni yağ konusunda çok uygun olmasıdır. Et pişirmenizde yağ kullanmanıza gerek yoktur. Döküm tavanızı ateşe koyup biraz ısıttıktan sonra etlerinizi rahatlıkla pişirebilirsiniz.
Döküm tava oldukça fazla yemeğin pişirildiği ürünlerden biridir. Fakat her üründe olduğu gibi bu tavalarda da pişirilmemesi gereken yemekler mevcuttur. Bunlardan biri de yumurtadır. Bu yumurtanızın çok hızlı bir şekilde tavaya yapışmasına ve tavanızın çöp olmasına neden olabilir. Diğer yandan domates sosu, sulu yemekler, tatlılar, narin balık çeşitleri, soğuk yiyecek çeşitleri Döküm Tavada Pişirilmemesi Gereken Yiyecekler arasındadır.